آخرین اخباراقتصادی

کشاورزی دانش‌بنیان یعنی عبور از کشاورزی سنتی به کشاورزی اقتصادی

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه کشاورزی دانش‌بنیان یعنی عبور از کشاورزی سنتی به کشاورزی اقتصادی، گفت: تغییر نگرش تولیدکنندگان و سیاست‌گذاران، ارتقای دانش و مهارت کشاورزان و بهره‌برداران و عبور از کشاورزی منبع‌محور به کشاورزی دانش‌محور از ملزومات کشاورزی بر مبنای دانش است.

به گزارش پایگاه خبری زنجان ورزشی آنلاین،نادر عباسی در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد؛با بیان اینکه پژوهش یکی از ارکان اصلی و پایه و اساس توسعه هر جامعه‌ای است، اظهار داشت: به‌ طوری‌که نوع و سطح فعالیت‌های پژوهشی، یکی از شاخص‌های اصلی توسعه و پیشرفت محسوب می‌شود. در واقع موفقیت در همه فعالیت‌های مربوط به توسعه صنایع‌ کشاورزی، خدمات و غیره به نحوی به گسترش‌ فعالیت‌های پژوهشی بستگی دارد.

وی با اشاره به اینکه استان زنجان دارای 2.2 میلیون هکتاری زمین است، گفت: 1.1 درصد از این سطح مراتع، 0.84 کشاورزی و 0.11 جنگل است.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان در توضیح اینکه چرا علم به ثروت و فناوری تبدیل نمی‌شود تصریح کرد: در دنیا برای پژوهش ارزش قائل هستند و یک درصد از تولیدات ناخالص داخلی را به آن اختصاص می‌دهند اما در ایران این عدد بسیار پائین است.

عباسی افزود: در برنامه ششم توسعه سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی باید به 4 درصد می‌رسید اما این عدد در سال گذشته در حدود نیم درصد بود و امیدوار هستیم در برنامه هفتم توسعه به پژوهش توجه بیشتری شود.

وی با بیان اینکه 338 هزار هکتار از اراضی استان مختص کشت، دیم است یاداور شد: 106هزار هکتار از اراضی استان مختص کشت آبی است و در این بین باغات آبی بارور نیز 58 هزار هکتار را به خود اختصاص داده‌اند.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان خاطرنشان کرد: هر یک از شهرستان‌های استان در تولید محصول خاصی، آوازه داشته و شرایط آب و هوایی منطقه مستعد کشت محصولی خاص و تولیدی خاص است.

عباسی گفت: خدابنده در کشت گندم، جو، سیب‌زمینی، ماهنشان در تولید زردآلو، دام سبک و تولید ماهی سردآبی، طارم در تولید زیتون، ابهر در تولید لوبیا و انگور، خرمدره در تولید انگور و زنجان در تولید سیب در استان آمار بالایی دارند و پراکندگی تولید این محصولات در شهرستان‌های مذکور سالانه تکرار می‌شود.

وی با بیان اینکه یک هزار 300 گونه گیاه در استان شناسایی شده است عنوان کرد: بیشتر این گیاهان شامل گون هستند که در نوع خود بی‌نظیر بوده و 60 درصد منابع طبیعی به لحاظ فنی فقیر محسوب می‌شوند و فقط 7 درصد در وضعیت مطلوب قرار دارند.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان تصریح کرد: مرکز تحقیقات آموزش و منابع طبیعی استان زنجان دارای هشت بخش تحقیقاتی، شش ایستگاه تحقیقاتی مرکز رشد و پنج آزمایشگاه است.

این مقام مسئول به حوزه فعالیت سازمان اشاره کرد و گفت: ترویج، حفظ مدیریت ذخایر ژنتیکی، تولید محصولات فناورانه، شناسایی و پایش منابع پایه و ثبت و کنترل کیفی نهادهای مهم است.

عباسی به ماموریت سازمان تحقیقات اشاره کرد و افزود: انجام پژوهش بنیادی، تولید هسته‌های اولیه بذر، کمک به امنیت غذایی، آینده پژوهی و تدوین نقشه راه تولید پایدار است.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان تصریح کرد: افزایش روز افزون جمعیت و رشد فزاینده نیاز به غذا، محدود بودن نهاده‌های کشاورزی، افت کمی و کیفی دما و بروز بحران‌های زیست محیطی، در نقاط مختلف جهان، تغییر میزان بارش‌ها از عوامل تهدید کننده امنیت غذایی هستند.

عباسی به استقرار ایستگاه تحقیقات زیتون در طارم اشاره کرد و گفت: غنی‌ترین ژرم‌پلاسم زیتون در خاورمیانه، گلخانه‌های تکثیر نهال زیتون، قرنطینه و آزمایشگاه تخصصی زیتون، تولید سالانه بیش از 200تن میوه و 20 تن روغن زیتون، شناسایی 12رقم امیدبخش سازگار به منطقه، معرفی 4رقم دیره، گیلوانه، مشکلات و امین، کلکسیون ارقام وارداتی، اجرای بیش از 200پروژه تحقیقاتی و پایان‌نامه‌های دانشجویی از دستاوردهای این مرکز است.

وی افزود: در ایستگاه قره‌چریان نیز مجتمع تحقیقات گوسفند افشاری، ایستگاه تحقیقات آبخوان‌داری با پوشش 13روستا، مجتمع تحقیقات جوجه گوشتی دایر شده و با 225 هکتار عرصه آبخوان‌داری سالانه5 تا 6 میلیون مترمکعب آب به منابع زیرزمینی اضافه می‌شود.

وی در ادامه به وجود 22.4 هکتار باغ پسته مرکز تحقیقات در شهرستان ماهنشان اشاره و اذعان کرد: با اینکه این باغ در راستای امکان سنجی باغ پسته در استان، تامین پیوندک، و سایر امور ایجاد شده اما در حال حاضر شرایط و اوضاع خوبی ندارد.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان زنجان با اشاره به دستاورد‌های اخیر مرکز تحقیقات کشاورزي، عنوان کرد: این مرکز مشارکت مستقیم در معرفی ارقام جدید گندم آبی و دیم، جو آبی و دیم، کلزا، گلرنگ و لوبیا، زیتون، و عدس رقم سنا داشته است.

وی با بیان اینکه تصور غلطی که وجود دارد این موضوع می‌باشد که محصولی مثل هندوانه دارای بیشترین میزان مصرف آب است گفت: طبق تحقیقات و براوردی که وجود داشته است میزان مصرف آب در مقایسه بین چند محصول به ترتیب بیشترین میزان در پیاز، گوجه‌فرنگی، یونجه، سیب‌زمینی، زیتون، لوبیا، کلزا، انگور، گردو، خیار و در نهایت هندوانه بوده است.

220گونه از گیاهان دارویی در نقاط مختلف شناسایی شده است

در ادامه فرهاد آقاجانلو معاون برنامه‌ریزی سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان به شناسایی 84تیپ گیاهی در استان اشاره کرد و گفت: از این تعداد ۳۵ مورد به تیپ‌های گون اختصاص دارد.

وی با بیان اینکه 1300گونه گیاهی در استان شناسایی شده است، عنوان کرد: در استان 34گونه انحصاری داریم. همچنین 220گونه از گیاهان دارویی در نقاط مختلف شناسایی شده است.

آقاجانلو با اشاره به اینکه در دنیا بیش از 3200گونه گون شناسایی شده است، تصریح کرد: بیش از 804 گونه در ایران وجود دارد و به همین خاطر ایران کشوری گون‌زا شناخته شده است و از این تعداد 500گونه آن اختصاصی ایران و 20گونه مختص زنجان است و در هیچ‌ کجای دنیا یافت نمی‌شود.

وی گون‌های موجود در ایران را جزو ذخایر ژنتیکی دنیا برشمرد و گفت: گون‌ها پرستار سایر گونه‌ها در اراضی کشاورزی هستند و اگر گون‌ها از بین بروند بسیاری از گونه‌های دارویی و مرتعی نیز از بین می‌روند.

اگر راهکار عملی مناسب پیدا نشود بیش از 35 درصد استان دچار مشکل بیابانی شدن خواهد شد

پرویز عبدی نژاد رئیس بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان گفت: در سطح استان 23 درصد بیابان قطعی و اولیه داریم، و با این روند که در استان است اگر راهکار عملی مناسب پیدا نشود بیش از 35 درصد استان دچار مشکل بیابانی شدن خواهد شد.

وی افزود: مناطقی از جمله بخش‌های از پایاب زنجان‌رود و مناطقی از ماهنشان، طارم و خدابنده دارای چنین شرایطی در استان هستند.

عبدی نژاد با بیان اینکه 13 درصد از اراضی کشاورزی استان نیز در معرض تبدیل به بیابان است گفت: متاسفانه شوری منابع آبی استان در حال افزایش است و این تاثیر مستقیمی روی بیابان زایی دارد و اگر با همین روند ادامه دهیم در طول 40 سال آینده 13 درصد اراضی نیز تبدیل به بیابان خواهند شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟