رویداد جهاد تبیین ؛ کم فرزندی , فرهیختگی نیست !

به گزارش پایگاه خبری زنجان ورزشی آنلاین،رویداد آموزشی تربیتی جهاد تبیین با حضور آقای دکتر صالح قاسمی  استاد دانشگاه و دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور و پژوهشگر جمعیت در سالن همایش شهید سلیمانی اداره کل تبلیغات اسلامی استان زنجان برگزار شد .

دکتر قاسمی پژوهشگر حوزه جمعیت در این نشست آموزشی گفت : کلیدواژه افزایش جمعیت از آن کلیدواژه های چند پهلوست و کیفیت جمعیت به اعتقاد من باید دوباره تعریف شود. امروز براساس آخرین نظریات دنیای اقتصاد و دانشمندان نوبلیست اقتصاد جهان و آخرین نظریه پردازی های جامعه شناسی و رفتارشناسی و مردم شناسی و براساس آخرین نظریات تربیت و خانواده، کیفیت مترادف با رفاه نیست و لزوما با افزایش رفاه، کیفیت زندگی بالاتر نمی رود.  در مورد جامعه نخبگانی هم همین طور است. اگر تحصیلکردگان را نخبگان بدانیم(که البته من در این موضوع مناقشه دارم) و اگر برخی از این نخبگان به واسطه تحصیلات و اخذ برخی مدارک دانشگاهی دچار انحراف در تعریف برخی مفاهیم شده اند و تصور می کنند فرهیختگی یعنی کم فرزندی، این مساله ناشی از تحلیل غلط آنهاست. اتفاقا اگر نخبگان علم محور باشند باید به علم مراجعه کنند که همین علم اثبات می کند داشتن خانواده و تعدد فرزند هم کیفیت تربیت، هم نشاط در زندگی و هم امید و تلاش و تثبیت نهاد خانواده را افزایش می دهد. این نکاتی است که در جامعه ما باید به طور دقیق تبیین شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر جمعیت کشور بیش از 85میلیون نفر است، اظهار کرد: شاخص‌های جمعیتی کشور رکوردهای نگران‌کننده‌ای را ثبت کرده است به طوریکه نرخ رشد جمعیتی ایران حدود 0.6 درصد است و پیش‌بینی می‌شود حدود 10تا 15سال آینده، نرخ رشد جمعیت صفر درصد و سپس نرخ رشد منفی جمعیت (یعنی کاهش جمعیت) را ثبت کنیم.

دکتر قاسمی با اشاره به شاخص‌ نرخ باروری افزود: امروز نرخ باروری کشور (میانگین تعداد فرزندان یک زن) به حدود 1.6 فرزند به ازای هر زن رسیده است. پایین‌ترین نرخ باروری امروز در تمام منطقه غرب آسیا، شمال آفریقا و منطقه معروف به MENA به نام ایران ثبت شده است که علاوه بر این موضوع، رکورد سرعت کاهش نرخ باروری هم در سه دهه گذشته به نام ایران ثبت شده است و این درحالیست که در سال 65نرخ باروری 6.5 فرزند به ازای هر زن بوده است.

قاسمی درباره سیاست های جمعیتی دیگر کشور ها گفت: سیاست گذاری و قانون گذاری جمعیتی اتفاقی نیست که ویژه ایران باشد بلکه در تمام دنیا دارد اتفاق می افتد. به طور مثال در دنیا، سیاست های جمعیتی برای مقابله با سالخوردگی جمعیت اعمال می شود به طوری که قوانین و آیین نامه ها به سرعت به اجرا در می آیند تا دو اتفاق مهم را رقم بزنند به این معنی که ابتدا دوران سالمندی فعال، پویا و سالمی را برای جمعیت سالمندی با عنوان سند سالمندی بوجود می آورند و پس از آن برای جمعیت انبوهی که به سن بازنشستگی رسیده اند، با افزایش موالید و مهاجرپذیری، جمعیت جایگزین فراهم می کنند.

وی یکی از پدیده‌هایی که آمارها و شاخص‌های جمعیتی را تحت تاثیر قرار می‌دهد را موضوع سقط جنین عنوان کرد و گفت: موضوع سقط جنین یکی از متغیرهای بسیار تعیین‌کننده بر روی تعداد تولدهاست و آماری که در رابطه با سقط جنین سالانه وجود دارد و مورد تایید قطعی وزارت بهداشت و سازمان پزشکی قانونی است، بیش از 400هزار سقط در سال را نشان می‌دهد که حداکثر حدود 3درصد از این سقط‌ها ناشی از روابط خارج از عرف یا به تعبیری غیرمشروع است.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور ادامه داد: 96درصد از این سقط‌ها نیز در نهاد قانونی و شرعی خانواده رخ می‌دهد که حدود 10درصد از این سقط‌ها به سقط‌های غیر ارادی و مشکلات پزشکی که در مادر اتفاق می‌افتد مربوط می‌شود اما مابقی سقط‌ها، سقط‌های ارادی است که بخشی با مجوز پزشکی قانونی و بخش دیگری بدون مجوز پزشکی قانونی که تحت عنوان سقط جنایی و غیر قانونی از آنها یاد می‌کنیم، رخ می‌دهد.

پژوهشگر حوزه جمعیت در ادامه افزود : براساس مطالعات انجام شده، دو کلان موضوع فرهنگ و اقتصاد در کاهش فرزندآوری بیشترین سهم را دارند. امروز تغییراتی که در نگرش های مرتبط با سبک زندگی، ارزشگذاری های اجتماعی و فردگرایی افراطی اتفاق افتاده به علاوه رکودهای اقتصادی، تشکیل خانواده و فرزندآوری را با دشواری هایی همراه کرده است. در دنیا هم همین تجارب وجود دارد، بنابراین کشورهایی در این حوزه موفق هستند که برای فرهنگ و اقتصاد به صورت همزمان برنامه ریزی و راهبردها را عملیاتی کنند.

نویسنده کتاب جنگ جهانی جمعیت اظهار داشت : قانون جوانی جمعیت که امروز در اختیار داریم یک قانون خوب اما ابتدای راه است. حتی قانونگذاران هم معتقد نیستند این بهترین قانون موجود است اما به هر حال قانونی است که امروز می توانیم حول آن به اتفاق نظر برسیم.

وی افزود:هدفگذاری این قانون، تسهیلگری فرزندآوری است، پس واقعیت این است که مواد این قانون مشوق فرزندآوری نبوده، بلکه مسهل فرزندآوری هستند، چون اگر زوجی تمایل به فرزندآوری نداشته باشند مواد این قانون در حدی نیست که آنها را تشویق به این کار کند. درعوض اگر زوجی ت​​​​​​​مایل به داشتن فرزند داشته باشند ولی به واسطه وجود مشکلات اقدام به این کار نمی کنند، قانون جوانی جمعیت می تواند بخشی از موانع را از پیش پای آنها بردارد.

وی اظهار امیدواری کرد که دولت سیزدهم با به کارگیری ابزارهای فرهنگی- هنری- رسانه ای و همچنین با فعال کردن نظام برنامه ریزی اقتصادی کشور در حوزه فرهنگسازی و اعطای مشوق های مالی، خانواده ها را به فرزندآوری ترغیب کند تا پیامدهای سونامی سالمندی جمعیت ایران به حداقل برسد.

خروج از نسخه موبایل