به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات زنجان،مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: گیاهان داروئی از سیستم ریشه های گستردهای برخوردار هستند که نشان دهنده سازگاری این گیاهان به کاهش قابلیت دسترسی به آب و عناصر غذائی میباشد و همچنین به دلیل نیازآبی کم در شرائط خشکسالی و قابلیت تولید در زمینهای کم بازده میتواند در افزایش بهره وری از منابع آب و خاک مؤثر واقع گردند.
یوسفی پور تصریح کرد: با توجه به اینکه گیاهان داروئی از پتانسیل تحمّل به خشکی بالایی برخوردارند، گزینه مناسبی برای کاشت در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شوند و کاشت این گیاهان در عرصه های کم بازده و حاشیه های ضمن تأمین نیازهای اقتصادی روستائیان و صنایع مختلف غذائی، داروئی، حفاظت از منابع آب، بهبود مصرف کارائی آب و معشیت مردم مناطق ایجاد خواهد کرد.و بخاطر تداوم دو دههای پدیده خشکسالی و تغییرات اقلیمی، توسعۀ کشت گیاهان داروئی بعنوان راهکاری برای رونق اقتصادی و اشتغالزائی ضروری به نظر می رسد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان ضمن اشاره به اهمیت توسعه کشت گیاهان دارویی خاطر نشان کرد: گلمحمدی و اغلب گیاهان دارویی از گیاهان کمتوقع میباشند که در شرایط آب و هوایی مختلف از جمله خاک نامرغوب، کم آبی و شیب زیاد زمین رشد می کند و از شاخص ترین صفاتی که از این گیاهان می توان ذکر کرد بقاء و سازگاری این گیاه به کم آبی است همچنین کشت دیم این گیاهان در مناطقی که بارش سالانه بیش از ۳۰۰ میلیمتر باشد امکان پذیر است. گرچه به طور مسلم کاهش عملکرد اقتصادی در آنها مشاهده میشود.
وی افزود: این گیاهان بخصوص گل محمدی در هر ارتفاعی قابل کشت بوده و در ارتفاعات کیفیت اسانس بهتری دارد و این خصوصیت در نتیجه اختلاف دمای شب و روز میباشد.نتایج تحقیقات نشان داده که آلودگی زمین های کشاورزی به فلزات سنگین نظیر سرب، کادمیوم، مس، منگنز و روی در داخل اسانس و گلاب گل محمدی تجمع نمی یابد و کاشت گل محمدی می تواند یکی از انتخابها در این مناطق باشد و نیز خاکهای سنگین و همچنین خاکهایی که سطح ایستابی بالایی دارند برای کشت گل محمدی مناسب نمیباشد. زیرا آب فراوان سبب ابتلای گیاهان به بیماریهای قارچی میشود.
یوسفی پور بیان داشت: در حال حاضر سطح زیر کشت گل محمدی در استان ۲۴۰ هکتار، با تولید ۳۷۴ تن گل تر و ۶۵۰۰۰ لیتر گلاب، زعفران حدود ۹۵ هکتار با تولید ۱۹۷ کیلو گرم ، زیره سبز ۲۲۷ هکتار با تولید ۱۱۴ تن، رازیانه ۷۳ هکتار با تولید ۱۴۰ تن و سایر گیاهان حدود ۳۵ هکتار می باشد و با توجه به اینکه حدود نیمی از این سطوح بارده هستند در مجموع با کل سطح زیر کشت ۶۷۰ هکتار حدود ۶۳۳ تن انواع محصول گیاهان دارویی در سال گذشته تولید شده است.
وی با بیان اینکه: بازار فروش محصول گل محمدی و گیاهان دارویی فعلا مشکل خاصی ندارند و علاوه بر سه پشتیبان استانی فعال ،اولین مجوز زنجیره ارزش گیاهان داروئی توسط یک شرکت استانی به منظور ایجاد و یکپارچگی زنجیره ارزش و بهره وری در حلقه های زنجیره، اخذ گردیده است که در این زمینه با بازارهای خارج از استان نیز در ارتباط بوده و بهره برداران این بخش را هم از نظر ارایه خدمات فنی و تامین نهاده و بازار فروش حمایت خواهد نمود.افزود: زنجیره ارزش استان شامل ۴ حلقه می باشد که با شکل گیری حلقه هادر فاز اول با کشاورزان جهت توسعه کشت و خرید محصول عقد قرارداد خواهد شد. در فاز دوم از طریق مشارکت عمومی و خصوصی اراضی پایاب دو سد جهت کشت حدود ۱۰۰ هکتاری گل محمدی اقدام خواهد شد. در فاز سوم، تولید بذر و نشا گیاهان داروئی در داخل گلخانه مد نظر بوده و در فاز چهارم کشت بافت گیاهان داروئی با همکاری دانشگاه زنجان صورت خواهد گرفت.
مدیر باغبانی این سازمان افزود: از واحدهای فراوری و تبدیلی استان می توان به چهار مجموعه تولید گلاب ، عرقیات گیاهی و روغنهای گیاهی اشاره نمود که محصول گل محمدی و گیاهان دارویی را بسته به ظرفیت خود از کشاورزان خریداری و فرآوری می نمایند و کار های اولیه و زیر ساختی یک شرکت بزرگ داروسازی با سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز در این زمینه شروع شده که در سالهای بعد اثرات مثبت آن برای استان و تولیدات گیاهان دارویی و داروهای گیاهی نوید بخش خواهد بود.با توجه به توسعه کشت خوب این محصولات در چند سال اخیر، استان زنجان نسبت به استانهای دیگر در زمینه سطح زیر کشت دارای جهش قابل قبولی بوده و پیشرو ترین شهرستانها در این زمینه به ترتیب شهرستانهای ابهر، سلطانیه و زنجان می باشند.
یوسفی پور گفت: از جمله طرحهای در حال اجرا ، طرح ۵۰۰ هکتاری در زمینه کشت گل محمدی و سایر گیاهان دارویی در مراتع تخریب شده و دیم زارهای کم بازده شهرستان ماهنشان می باشد که امید است علاوه بر ایجاد اشتغال مولد کشاورزی، باعث رونق و افزایش و جهش تولید در این محصولات در استان گردد.
این مقام مسئول تصریح کرد: در زمینه کشت گیاهان دارویی، با توجه به سیاست های سازمان در راستای کُند کردن آهنگ توسعه باغات در رابطه با کم آبی های موجود و حرکت به سوی افزایش راندمان آب با کشت محصولات کم آب بَر، از جمله گل محمدی و سایر گیاهان دارویی حمایت های یارانه ای و تسهیلاتی در این زمینه انجام میشود که کشاورزان عزیز میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از آنها به مدیریتهای جهاد کشاورزی مراجعه فرمایند. و همچنین تسهیلات بانکی با سود کارمزد ۴ درصد برای حمایت از توسعۀ گیاهان داروئی در سالجاری تخصیص داده شده است که متقاضیان طرح های گیاهان داروئی در مرحله ثبت نام در سامانه سیتا و معرفی به صندوق کار آفرینی امید می باشند.